برگزاری اولین همایش نقش فناوری های نوین در علوم انسانی در دانشگاه علامه طباطبائی
دکتر رضا مراد صحرایی دبیر علمی این همایش و عضو هیات علمی دانشگاه در سخنانی، عنوان کرد: نگاه ما نسبت به جایگاه علوم انسانی انتقادی است. دانشگاه علامه طباطبائی همیشه در این نگاه انتقادی در بین دانشگاههای کشور برجسته بوده است. وی درباره تعهد به علوم انسانی عنوان کرد: اگر بخواهیم علوم انسانی در کشور تعهد پیدا کند، باید در نگاه نسبت به علوم انسانی تحول اتفاق بیافتد.
وی با اشاره به رابطه علم و فلسفه اظهار داشت: رابطه فلسفه و علم را باید اینگونه تعریف کنیم که علم ابزاری برای پیشرفت است و فلسفه چراغی برای علم ماست. وی افزود: معتقدیم که علوم انسانی محور و ابزار توسعه است.
دکتر صحرایی تصریح کرد: اگر محور را نادیده بگیریم، صاحب ابزارهای مخربی میشویم که نقش مخربشان از نقش سازنده بیشتر است. وی افزود: امیدوارم به زودی علوم انسانی در کشور جایگاه خود را پیدا کند و توسعه کشور متوازن شود. وی اضافه کرد: مساله بیش از اینکه این باشد که دانشگاهیان کشور در حوزه علوم انسانی کار کنند و علوم انسانی چه کاربردهایی در دانشگاه دارد، این است که نگاه ما به علوم انسانی یک نگاه از بالا به پایین، تحول یافته و مبتنی بر هویت علوم انسانی باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: فناوریها شتابان به خدمت علوم انسانی میآیند. اگر علوم انسانی در زیر مسیر قرار گیرد میتواند از آن بهره بگیریم.
در این همایش ناصر باقری مقدم، معاونت برنامهریزی و سیاستگذاری ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، دکتر زهرا جامه بزرگ مدیر نظارت و ارزیابی معاونت فرهنگی و جمعی از استادان و دانشجویان از دانشگاههای مختلف حضور داشتند.
لازم به ذکر است که این همایش با همکاری معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی ، موسسه هدایت فرهیختگان جوان و چند مرکز دانشگاهی و علمی برگزار گردید.
این همایش با همکاری دانشگاه های مختلف سطح کشور و به میزبانی معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی انجام گرفت و در پایان از برگزیدگان تقدیر به عمل آمد.
معرفی همایش:
علوم انسانی به عنوان پایههای فرهنگی و زیر بنایی جوامع نقش بسزایی را در ارتقای فرهنگ و ارزشهای جوامع دارند. با توجه به پیشرفتهای سریعی که در حوزهی فناوری در سطح جهان روی میدهد، علوم انسانی نیز متاثر از این فناوریها دستخوش تغییر و تحول شده است. این تغییرات جنبههای مختلف علوم انسانی را متاثر ساخته و باعث تغییر در شیوههای آموزشی در علوم انسانی، تغییر در مبانی فلسفی، روشهای کاربرد علوم انسانی، و … شده است. علوم انسانی و مبانی فرهنگی و ارزشی جامعه در ارتباط تنگاتنگی با هم میباشند؛ از این رو تغییر و تحول در علوم انسانی باعث تغییر در مبانی فرهنگی و ارزشی جامعه نیز میشود. این مساله باعث شده است تا اندیشمندان این حوزه توجه ویژهای به این مساله داشته باشند و در همین راستا مسالهی بومی سازی علوم انسانی، توجه به رویکردهای جدید بکارگیری این علوم، توجه به علوم انسانی اسلامی و روشهای نوین آموزش در حوزهی علوم انسانی مطرح میشود. بنابراین باید متناسب با فرهنگ و نیاز جامعه به تطبیق فناوریهای نوین با حوزههای علوم انسانی پرداخت. در این راستا انجام امور پژوهشی و بررسی نیازهای جامعه و تطبیق آن با فناوریهای روز میتواند تاثیر بسزایی را در راستای اعتلای فرهنگ و مبانی ارزشی جامعه داشته باشد. متخصصان علوم انسانی به عنوان سکان داران این حوزه باید تلاش خود را در راستای تحقق این مهم به کار گیرند.
با تاييدات خداوند متعال و تأکیدات مقام معظم رهبري(مدظله العالي) و با عنایت به در دستور کار قرار گرفتن بومی سازی و کاربردی کردن علوم انسانی، موسسه فرهنگی هنری هدایت فرهیختگان جوان، در راستای عملی کردن این دستور، اقدام به برگزاری اولين همایش بين المللي نقش فناوریهای نوین در علوم انسانی مينمايد.
محورهای همایش:
- علوم تربیتی، روانشناسی و مشاوره
- علوم مدیریتی
- جغرافیا
- علوم اقتصادی
- حقوق ، فقه و حقوق
- علوم سیاسی و روابط بین الملل
- علوم اجتماعی
- زبان شناسی و ادبیات
- فلسفه و علوم اسلامی
- تاریخ، هنر و معماری
- و سایر محورهای مرتبط با علوم انسانی